Energiebesparen met Optidrive ECO

Pompapplicaties

Echt veel energie besparen met de Invertek ECO (pompapplicaties)

ARTIKEL HIFLEX NIEUWSBRIEF 49 – 23/10/2017

De Optidrive Eco is ontwikkeld om de gebruikers zo veel als mogelijk energie te besparen in ventilator en pomp applicaties. Naast een zeer nauwkeurige snelheidsregeling waarbij afhankelijk van de vraag de motor in snelheid wordt geregeld, wordt ook een optimale energiezuinige aansturing van de motor bereikt.
De Optidrive Eco serie is leverbaar tot 250kW.

In de vorige nieuwsbrief is uitgebreid aandacht besteed aan ventilatortoepassingen. 
We bespraken toen de volgende aspecten: 

 • Nauwkeurige snelheidsregeling
 • Eenvoudige installatie
 • Korte inbedrijfsteltijd
 • Resonantie vermijdingsfunctie
 • Sleep mode
 • Gebroken aandrijfriemdetectie.
 • Reducering van geluid
 • Drive by-pass

                                                                                                          
T.b.v. pomptoepassingen met de Invertek Eco frequentieregelaar besteden we nu aandacht aan:        

 • Optiflow software voor pomphuizen
 • Service melding
 • Droogloop bescherming
 • Motor stilstandsverwarming
 • Blokkeringsdetectie
 • Pomp schoonmaakfunctie
 • Leiding breukdetectie
 • Gebruik in combinatie met PM en BLDC motoren
 • De verbeterde power factor en lage hoeveelheid harmonischen
ECO IP66 group

Extra voordelen van de ECO voor pompapplicaties
Optiflow

Optiflow software standaard beschikbaar
Deze softwarefunctie die standaard aanwezig is in de Optidrive Eco drive stelt de gebruiker in staat om een zelf-coördinerend pompstation op te bouwen zonder dat hiervoor verder een geavanceerd besturingssysteem nodig is. Alle aandrijvingen werken met variabele snelheden om de efficiëntie te maximaliseren en energie te besparen. Het systeem zorgt ervoor dat de slijtage gelijkmatig wordt verdeeld over alle pompen omdat de inschakeltijd gelijk wordt gehouden. Indien een pomp uitvalt  configureert het systeem zichzelf opnieuw. Aanzienlijke besparingen worden bereikt doordat de regelaars als een zelfstandig pompsysteem kunnen werken zonder dat hiervoor een extern overkoepelend besturingssysteem nodig is. 

Service melding
Deze functie stelt de gebruiker in staat om op basis van tijd alle aspecten verbonden aan het onderhoud van de regelaar zelf of het pompsysteem in te stellen. Zo kan bijvoorbeeld de regelaar worden geprogrammeerd om automatisch de verwisseling van een filter aan te geven. Er wordt visueel een indicatie aan de gebruiker gegeven wanneer er onderhoud nodig is.

Droogloopbescherming
De droogloopbescherming is een standaard functie die op ieder moment kan worden geactiveerd m.b.v. het bedienpaneel van de regelaar. Bij gebruik van de koppel monitoringsfunctie van de aandrijving kan het de pompsnelheid/vermogens verhouding monitoren tijdens het normale bedrijf en de aandrijving stoppen of een waarschuwing sturen wanneer de pomp droog begint te lopen. Dit voorkomt een aanzienlijke schade aan de pomp door wrijving en warmte en een besparing in de onderhoudskosten. 

Motor stilstandsverwarming
De regelaar is uitgerust met een motor stilstandsverwarmingsfunctie om er voor te zorgen dat zich geen vocht opbouwt in de motor tijdens een periode van stilstand. Deze functie wordt ook gebruikt om te voorkomen dat in de motor condensatie optreedt. Het inschakelen van deze functie zorgt er voor dat de motor altijd met de hoogste efficiëntie draait en er geen tijd verloren gaat door een motorstoring veroorzaakt door water in de motor.

Blokkeringsdetectie
De regelaar beschikt over een blokkeringsdetectie en opheffunctie die vrij kan worden ingeschakeld. Het programma detecteert wanneer een potentieel gevaarlijk object de pomp binnentreedt en zal depomp schoonmaak cyclus starten met het doel om de blokkering op te heffen.
Deze functie is vooral nuttig in situatie waarbij pomp “ragging” optreedt. Aanzienlijke besparingen worden bereikt, vooral in afgelegen pompstations, waar het alternatief zou zijn om een service engineer de pomp te laten schoonmaken en de installatie weer in bedrijf te laten stellen. De kosten van een dergelijk servicebezoek kunnen oplopen tot €1500,- afhankelijk van de pomplocatie.

Inschakeling van de blokkeringsfunctie kan er toe bijdragen dat dure servicebezoeken worden vermeden en vaak volledig overbodig worden.

Optidrive_blokkeringsdetectie

Pomp schoonmaakfunctie
Deze functie kan op ieder moment worden ingeschakeld en is een standaard functie in de regelaar. De functie wordt getriggerd bij een langere uitschakeling van de pomp. Een van te voren vastgesteld volledig vrij te configureren schoonmaakcyclus kan worden geprogrammeerd om zeker te stellen dat zich geen bezinksel vastzet in de pompbehuizing. Deze functie zorgt er voor dat de pomp werkt met een optimale efficiëntie wanneer deze wordt ingeschakeld.

Leidingbreuk detectie
De regelaar detecteert de gebruikelijke druk van de aan te drijven machine en stelt vast als er een plotselinge toename van de vraag is in de snelheid buiten de normale parameters. De regelaar detecteert dan dat er een leidingbreuk is of een groot lek in het systeem.
Een signaal kan worden verstuurd naar het gebouwautomatiseringssysteem om aan te geven dat de breuk is gedetecteerd. De te nemen actie kan dan worden voorgesteld. Deze functie zorgt ervoor dat de installatie altijd werkt onder optimale omstandigheden in relatie tot energieverbruik en gereduceerde buitengebruikstelling. Besparingen in het kader van snelle interventie kunnen oplopen tot zo’n 20-30%. 

Optidrive_leidingbreuk

Ook geschikt voor PM en BLDC motoren
Naast de gebruikelijke DKA motoren zijn de regelaars uit de ECO drive serie ook direct in te zetten in combinatie met PM motoren en BLDC motoren. Hierdoor wordt een nog hogere efficiëntie in de aandrijving bereikt. Met en BLDC motor kan een aanloopkoppel tot 150% worden bereikt wat de aandrijving geschikt maakt voor de aandrijving van compressoren. Hiflex biedt hiervoor de PM IE4 motoren van het fabricaat Merkes en heeft een samenwerking met Kolmer motoren die een breed programma aan hoog rendement IE4 motoren biedt.

De verbeterde power factor en lage hoeveelheid harmonischen
Een nieuwe interne topologie zorgt ervoor dat de vermogens elektronica vernuftig wordt aangestuurd en dat energieverslindende hogere harmonischen worden vermeden. Naast een besparing aan energie kan ook vaak een goedkopere ingangsbekabeling worden geselecteerd omdat de ingangsstroom tot 17% lager kan zijn.

ECO-drives voor ventilatortoepassingen
In Hiflex nieuwsbrief 48 wordt uitgebreid aandacht besteed aan de specifieke mogelijkheden met de ECO-drives voor ventilatortoepassingen.

Meer weten over de Invertek Optidrive ECO?
Informatie en specificaties zijn te vinden op de pagina van de Optidrive ECO.

Neem gerust contact op als er vragen zijn.LEVERING UIT VOORRAAD
Vrijwel al onze producten zijn uit voorraad leverbaar.


RUIME ERVARING
Onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de aandrijf- en besturingstechniek.24/7 BEREIKBAAR
Voor noodlevering buiten kantooruren zijn wij bereikbaar via: 0180-466004.TECHNISCHE TRAININGEN
Wij bieden een ruime keuze aan trainingen.

De Wadi 2
3343 LK Hendrik-Ido-Ambacht

0180 - 46 60 04
info@hiflex.nl


YouTube
LinkedIn

Openingstijden:
Maandag - Vrijdag
8:15 - 17:00 uur

KvK nr.: 29037227
BTW nr.: NL007635072B01
IBAN: NL67INGB0667262784
BIC: INGBNL2A